Terveilm
Menu
Facebook
Twitter
Youtube
Linkedin

Täna, 16. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist toidupäeva, mille eesmärk on pöörata tähelepanu nii liigsele toidule kui toidupuudusele. Kogu maailmas visatakse ära aastas 1,3 miljonit tonni toitu, samal ajal kui 800 miljonit inimest läheb igal õhtul näljasena magama.Samal ajal on toidu raiskamisel ka väga otsesed mõjud: toidule kulub rohkem raha ning tekib rohkem prügi, rääkimata külmakapi koristamisele kuluvast ajast.

Kuidas raisata vähem toitu?

Planeeri ostukorvi sisu

Enne poodi söögi järelele asumist selgita välja, mida kavatsed lähipäevadel või tuleval nädalal süüa. Selleks, et kõik ikka meeles püsiks on hea koostada ostunimekiri – nii ei satu ostukorvi suvalised „oh, kui hea sooduspakkumine“ või „ostan igaks juhuks seda ka“ tooted, mis sageli ununevad pikemaks ajaks külmkappi ning on hiljem vaja riknemise tõttu ära visata. Mis kõige tähtsam – poodi ei tohi minna tühja kõhuga, siis kipume krabama kõiki isuäratavaid tooteid!

Säilita toitu õigesti

Suve lõpu ja sügise saadused pane purki või karpidega jääkappi. Puu- ja juurvilju hoia külmkapis või kuivas ja hämaras sahvris (osade puuviljade välimus, maitse ja kvaliteet säilivad paremini, kui hoiad neid külmkapist eemal). Üldiselt läheb toit märgades ja soojades tingimustes kiiremini halvaks. Toidu pikaajaliseks säilitamiseks kasuta õhukindlaid karpe. Kiiresti riknevat toitu ära osta rohkem, kui jõuad tarbida!

Vaata säilivusaega

Kas teadsite, et kunagi ei märgitudki toodetele säilivusaegi? Siis pidi oma maitse- ja haistmismeele järgi ära tundma, kas toit on halvaks läinud või kõlbab süüa. Tänapäeval on toiduainete märgistamiseks kaks võimalust. “Parim enne” tähendab seda, et toit võib kaotada enda ahvatleva välimuse, aga selle kuupäeva ületanud toit ei ole tervisele ohtlik. “Kõlblik kuni” kirjutatakse peale kiirestiriknevatele toiduainetele, mis tulebki ruttu ära süüa, sest peale märgitud kuupäeva pole temaga muud teha, kui ära visata. Vaata säilivustähtaega juba riiuli ees seistes ja mõtle, kas jõuad toidu enne seda kuupäeva ära süüa?

Kasuta ülejääke nutikalt

Toidu valmistamiseks kasutame sageli toorainet, millest olulise osa ära viskame. Kala fileerides saab järgi jäänud luudest puljongit keeta. Ka kanakonte, lihakelmeid ja hoolikalt pestud köögiviljakoori saab hõlpsasti maitsva puljongi valmistamisel ära kasutada. Kõrvitsat marineerides võib pehmet osa kasutada püree või kõrvitsamoosi valmistamiseks.

Tunne huvi, mida sööd

Väga sageli rändavad prügikasti ilusa pakendiga tooted, mille puhul koju tuues selgub, et sisu väga süüa ei kõlba. Kui ostad toitu, mis on värske, lähedal toodetud ja võimalikult vaba E-ainetest, siis on suurem tõenäosus, et selle ka ära sööd. Kui sind huvitab see, mida sööd, siis MTÜ Mondo näitab toidupäeval tasuta filmi “Lauake, kata end!”. Lisainfo:http://mondo.org.ee/mondo-kutsub-kulla-uleilmsel-toidupaeval-16-oktoobril/

Kaanefoto: Flickr / francois schnell
Artikkel avaldatud 15. oktoobril 2015 Postimees Tarbija24 lehel.

Kommentaarid:

Seonduvad uudised

1.12.2017

Kingi Targalt! aitab teadlikke kinke valida

Täna, 1. detsembril algab kampaania “Kingi targalt”. Algatuse eesmärk on pakkuda lahendusi neile, kes on väsinud lõputust poodlemisest ning soovivad teha teadlikke kingivalikuid.  Algatuse vedaja Katrin Pärgmäe sõnul oli eelmise aasta Kingi Targalt! algatus väga…

Loe lisaks

28.11.2017

AKÜ otsib huvikaitsespetsialisti!

Arengukoostöö Ümarlaud töötab selle nimel, et Eesti teeks mõjukat arengukoostööd ning aitaks igati kaasa kestliku arengu eesmärkide saavutamisele ka globaalses plaanis. Oleme katuseorganisatsioon Eesti arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmaharidusega tegelevatele organisatsioonidele. Otsime oma meeskonda huvikaitsespetsialisti, kelle ülesanded…

Loe lisaks

27.11.2017

Mida tähendab „päris“ arenguabi ja kuhu pannakse ülejäänud raha?

Kas teadsite, et Eesti on idapoolsete Euroopa Liidu riikide seas üks tublimaid arengukoostöö rahastajaid? Möödunud aastal andsime arengu- ja humanitaarabiks 40,3 miljonit eurot ehk 0,19% SKTst. AidWatchi raportist selgub, et 0,18% Eesti abist oli tegelik…

Loe lisaks

24.11.2017

AKÜ aasta lõpus

Pimedatel talvekuudel kanname helkurit, jääme ellu, ja unistame õiglasemast maailmast ja tegutseme mitmel suunal korraga, et see reaalsuseks saaks. Detsembri plaanid Tallinnast kaugemale Iti ja Agne vaatavad aasta lõpuni jäänud ajal üha enam Tallinnast ja…

Loe lisaks
Täida küsitlus, võida meeneid!