Terveilm
Menu
Facebook
Twitter
Vimeo
Youtube
Linkedin
Google +
Kuidas raisata vähem toitu (Allikas artiklis)

Täna, 16. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist toidupäeva, mille eesmärk on pöörata tähelepanu nii liigsele toidule kui toidupuudusele. Kogu maailmas visatakse ära aastas 1,3 miljonit tonni toitu, samal ajal kui 800 miljonit inimest läheb igal õhtul näljasena magama.Samal ajal on toidu raiskamisel ka väga otsesed mõjud: toidule kulub rohkem raha ning tekib rohkem prügi, rääkimata külmakapi koristamisele kuluvast ajast.

Kuidas raisata vähem toitu?

Planeeri ostukorvi sisu

Enne poodi söögi järelele asumist selgita välja, mida kavatsed lähipäevadel või tuleval nädalal süüa. Selleks, et kõik ikka meeles püsiks on hea koostada ostunimekiri – nii ei satu ostukorvi suvalised „oh, kui hea sooduspakkumine“ või „ostan igaks juhuks seda ka“ tooted, mis sageli ununevad pikemaks ajaks külmkappi ning on hiljem vaja riknemise tõttu ära visata. Mis kõige tähtsam – poodi ei tohi minna tühja kõhuga, siis kipume krabama kõiki isuäratavaid tooteid!

Säilita toitu õigesti

Suve lõpu ja sügise saadused pane purki või karpidega jääkappi. Puu- ja juurvilju hoia külmkapis või kuivas ja hämaras sahvris (osade puuviljade välimus, maitse ja kvaliteet säilivad paremini, kui hoiad neid külmkapist eemal). Üldiselt läheb toit märgades ja soojades tingimustes kiiremini halvaks. Toidu pikaajaliseks säilitamiseks kasuta õhukindlaid karpe. Kiiresti riknevat toitu ära osta rohkem, kui jõuad tarbida!

Vaata säilivusaega

Kas teadsite, et kunagi ei märgitudki toodetele säilivusaegi? Siis pidi oma maitse- ja haistmismeele järgi ära tundma, kas toit on halvaks läinud või kõlbab süüa. Tänapäeval on toiduainete märgistamiseks kaks võimalust. “Parim enne” tähendab seda, et toit võib kaotada enda ahvatleva välimuse, aga selle kuupäeva ületanud toit ei ole tervisele ohtlik. “Kõlblik kuni” kirjutatakse peale kiirestiriknevatele toiduainetele, mis tulebki ruttu ära süüa, sest peale märgitud kuupäeva pole temaga muud teha, kui ära visata. Vaata säilivustähtaega juba riiuli ees seistes ja mõtle, kas jõuad toidu enne seda kuupäeva ära süüa?

Kasuta ülejääke nutikalt

Toidu valmistamiseks kasutame sageli toorainet, millest olulise osa ära viskame. Kala fileerides saab järgi jäänud luudest puljongit keeta. Ka kanakonte, lihakelmeid ja hoolikalt pestud köögiviljakoori saab hõlpsasti maitsva puljongi valmistamisel ära kasutada. Kõrvitsat marineerides võib pehmet osa kasutada püree või kõrvitsamoosi valmistamiseks.

Tunne huvi, mida sööd

Väga sageli rändavad prügikasti ilusa pakendiga tooted, mille puhul koju tuues selgub, et sisu väga süüa ei kõlba. Kui ostad toitu, mis on värske, lähedal toodetud ja võimalikult vaba E-ainetest, siis on suurem tõenäosus, et selle ka ära sööd. Kui sind huvitab see, mida sööd, siis MTÜ Mondo näitab toidupäeval tasuta filmi “Lauake, kata end!”. Lisainfo:http://mondo.org.ee/mondo-kutsub-kulla-uleilmsel-toidupaeval-16-oktoobril/

Kaanefoto: Flickr / francois schnell
Artikkel avaldatud 15. oktoobril 2015 Postimees Tarbija24 lehel.

Kommentaarid:

Seonduvad uudised

IMG_0642

14.06.2017

Kuidas teha keerulised teemad lihtsaks? Helsinki Maailmaküla parimad palad

Iga aasta maikuu viimasel nädalavahetusel toimub Helsinkis Maailmaküla festival. Lisaks kümnetele diskussioonidele ja kontserditele osales sel aastal 60 maailmatoidu pakkujat, 400 organisatsiooni ja 78 000 inimest. Katrin ja Mari AKÜst käisid kohapeal, et koguda ideid ja…

Loe lisaks
mozambique-location-on-the-africa-map

14.06.2017

Peatüki lõpp

Reaalelu “Ameerika mäed” – külm higi otsa ees ja silmad kinni surutud. Pärast Pariisi kliimaleppest taganemist on nüüd vist küll kõigile selge, et me tegelikult ka oleme kogu täiega, kõik koos selle pea alaspidi tundmatusse…

Loe lisaks
consensus concord3

14.06.2017

Uus Euroopa arengukonsensus “Meie maailm. Meie väärikus. Meie tulevik”

19. mail võeti vastu uus Euroopa Arengukonsensus, üsna kõlava ja ambitsioonika nimega dokument. Juuni alguses sai see Euroopa Arengupäevadel Brüsselis ka allkirjad alla. Kõik on uus juunikuus! Või ei ole? Mis on Euroopa arengukonsensus? Põhimõtteliselt…

Loe lisaks
savethedate - v2ike_v1

14.06.2017

AKÜ juunis

Meil on 16. juunil nädalal üldkoosolek! AKÜ liikmeskond koguneb neljapäeval Tartus Sisevete Saatkonnas, vaatab tagasi möödunud aastale ja heidab pilgu tulevikku. Muidu on juuni nagu alati – kõik töö tuleb enne jaanipäeva purki saada, et…

Loe lisaks